divendres, 18 d’abril del 2014

Esquiar al Pallars

Falten 4 dies perquè s'acabi la temporada d'esquí 2013-2014, que va començar fa gairebé 5 mesos. La d'enguany ha tornat a ser una molt bona temporada, perquè la neu va arribar puntualment pel Pont de la Puríssima i s'ha mantingut fins la Setmana Santa, gràcies a les nevades que van caure durant l'hivern a tot el Pirineu. Aquesta és la segona temporada que compro el forfait 5.0 del Grup FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya), que gestiona les estacions de La Molina, Vall de Núria, Vallter 2000, Espot Esquí i Port Ainé. Per 360 € pots esquiar tota la temporada a les estacions de Port Ainé, Espot Esquí, Tavascan, Vall de Núria i Vallter 2000 i tens el 50% de descompte a La Molina. A més, amb la compra del forfait et donen forfaits de dia d'altres estacions (enguany de Masella i Candanchú) i descomptes en un bon nombre de botigues, hotels, restaurants, etc. Els forfaits 5.0 o 6.0 (que també inclou l'estació de La Molina) són un bon exemple de l'esforç que fa la Generalitat per promocionar l'esquí, un esport que malgrat no estar a l'abast de tothom, cada vegada és més popular.

Actualment FGC és propietària de la meitat de les estacions d'esquí alpí de Catalunya, que en el seu moment varen fer fallida. Sóc conscient que el finançament públic d'aquestes instal·lacions deficitàries genera controvèrsia, especialment en temps de crisi, però també és veritat que aquestes inversions permeten mantenir un servei que té un gran impacte econòmic en les comarques de muntanya, on el sector del turisme és la principal font d'ingressos, llocs de treball i recaptació d'impostos. Aquest és el cas del Pallars Sobirà, on les petites estacions de Port Ainé i Espot Esquí, que fan un total de 50 km esquiables, intenten competir amb Baqueira (Val d'Aran), una de les poques estacions d'esquí rentables en tot Espanya. I no ho tenen pas fàcil, perquè mentre Baqueira ha anat ampliant el seu domini esquiable cap a Beret i Bonaigua fins arribar al 120 km de pistes, les 2 estacions del Pallars no han pogut fer el mateix, degut a la proximitat a zones protegides (Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l'Alt Pirineu), la qual cosa impedeix la seva ampliació i les condemna a ser unes estacions més locals, d'àmbit familiar, com va ser l'antiga estació de Llessui, pionera de l'esquí al Pallars, la qual va tancar la temporada 1986-87, la mateixa temporada que va obrir Port Ainé.

Espot (a dalt), Llessui (a l'esquerra) i Port Ainé (a la dreta)

El mapa cartogràfic mostra la situació de les 3 estacions: Llessui (tancada), Espot Esquí i Port Ainé. Les 3 es troben a menys de mitja hora de Sort, la capital del Pallars Sobirà, i Espot Esquí està a poc més de 15 minuts d'Esterri d'Àneu, el segon nucli de població de la comarca. Si hi voleu arribar desde Barcelona haureu de tenir una mica més de paciència, perquè trigareu unes 3 hores.

Alguns us preguntareu per què esquio en unes estacions petites i allunyades de Barcelona, quan en poc més d'una hora i mitja et pots plantar a Masella, que té més del doble d'extensió que Port Ainé o Espot Esquí? O, tenint en compte que jo hi pujo desde Salàs de Pallars, per què no conduïr 15 minuts més i esquiar a Baqueira? Per 3 motius: el preu, la gent i la neu. Anem a pams, en primer lloc el preu del forfait diari de Baqueira és de 47 €, mentre que el d'Espot Esquí o Port Ainé val 32 €. Tenint en compte que el forfait 5.0 s'amortitza en 12 dies, l'estalvi mínim és de 204 €. En segon lloc, el tamany i la bona fama de Baqueira, o la proximitat a Barcelona de Masella, fan que aquestes estacions estiguin molt massificades durant el cap de setmana, la qual cosa no passa a Port Ainé o Espot Esquí. Finalment l'orientació Nord-Est d'Espot Esquí o Nord de Port Ainé garanteix una qualitat de neu excepcional durant bona part de la temporada, sempre i quan les nevades siguin abundants i arribin puntualment al desembre, o bé faci prou fred per produïr neu artificial, si no cau del cel. A més, el fet que passin menys esquiadors per les pistes, fa que aquestes aguantin ben planxades i sense banyeres més temps. Mentre que a Baqueira, a partir de les 13h la majoria de pistes estan impracticables, a Port Ainé pots esquiar fins les 15h sense patir les acumulacions de neu degudes al pas dels esquiadors i surfers.

Plànol de pistes de Port Ainé

Aclarit per què prefereixo esquiar al Pallars enlloc de la Val d'Aran o la Cerdanya, permeteu-me que expressi la meva preferència per Port Ainé, bàsicament perquè la seva orientació purament Nord la converteixen en una autèntica nevera, que manté la neu pols sense transformar molt més temps. A més, la situació del telecadira Jet Cim fa que les baixades desde la cota màxima (2440 m) fins a la cota mitja (1950) tinguin un major desnivell i varietat de pistes que a Espot Esquí (per cert, la cota màxima d'Espot Esquí no és 2500 m, com diu el plànol, sinó 2300 m). Per als debutants, Port Ainé és l'única estació de les que conec que té una pista verda de més de 5 km, que et porta des del Pic de l'Orri fins a l'hotel Port Ainé 2000, on hi ha el nucli principal de serveis i el parc lúdic infantil. Allà conflueixen totes les pistes i s'hi pot arribar en cotxe, mentre que a Espot Esquí cal agafar un telecadira per accedir a la cafeteria i a la zona de debutants. Pel que fa a la baixada a la cota mínima, prefereixo la pista d'Espot Esquí, que és més ampla i més llarga que la de Port Ainé, però també pateix més la falta de neu perquè baixa fins a 1500 m, mentre que a Port Ainé la cota mínima és de 1650 m. Per altra banda, Espot Esquí disposa de 3 pistes de competició homologades amb un fort pendent i Port Ainé té un snow park molt apreciat pels amants del free-style. Ambdues estacions tenen itineraris fora pista molt interessants pels riders més atrevits, amb molt de bosc a Port Ainé i fortes pendents a Espot Esquí (compte amb el risc d'allaus, que a Espot Esquí acostuma a ser més elevat que a Port Ainé). Preferències a part, si us plantegeu esquiar un cap de setmana al Pallars jo us recomanaria que visitessiu les 2 estacions. I si preferiu l'esquí nòrdic o el de travessa també us podeu arribar a Tavascan, perquè el forfait serveix per les 3 estacions.

Plànol de pistes d'Espot Esquí

Abans d'acabar amb aquest post, que reivindica l'esquí familiar del Pallars en comparació amb la massificació de la Val d'Aran, Andorra o la Cerdanya voldria fer una crida als responsables de FGC per tal que destinin més recursos a les estacions d'esquí pallareses, concretament al manteniment de les instal·lacions i millora dels accessos a l'estació de Port Ainé, que aquesta temporada s'ha hagut de tancar 2 vegades degut a les esllavissades de la carretera. De fet, la segona esllavissada va comportar el tancament prematur de l'estació el dia 4 d'Abril, 2 setmanes abans de les vacances de Setmana Santa, durant la qual no s'hi ha pogut esquiar, malgrat la gran quantitat de neu que encara hi ha, com podeu observar a la darrera imatge de la càmera de TV3:

Port Ainé aquesta mateixa tarda

Tant de bo aquests problemes es solucionin aviat i la neu torni a caure amb força d'aquí a 7 mesos. Ens retrobem el proper dissabte 6 de desembre, a Ski Pallars evidentment!