diumenge, 7 de setembre del 2008

Gabon Sant Joan! Eskarrikasku Tremp!

Ahir coincidien dues festes majors al Jussà que són l'exemple dels dos tipus de festes que podem trobar al Pallars: La festa petita, a Sant Joan de Vinyafrescal i la festa gran, a Tremp.

En aquests casos se'm fa difícil triar, perquè, per una banda soc un enamorat dels pobles xics, de carrers estrets i costeruts, on la pedra guanya al ciment i els cotxes amb prou feines hi entren (Rivert, Toralla, Erinyà, Sossís, Claverol, Montardit de Dalt, Llagunes, Altron, etc.) i per l'altra disfruto veient tocar i escoltant una orquestra al complet (percussió, cordes, teclats i vents), la qual cosa requereix muntar escenaris grans i torres de so de dimensions impossibles d'encabir en les diminutes places d'aquests pobles.

Sant Joan de Vinyafrescal

Per això penso que ahir la millor opció era començar la festa a Sant Joan de Vinyafrescal i acabar-la a Tremp, però ja se sap que desplaçar-se en cotxe Dissabte a la nit per les carreteres principals del Pallars amb un parell de cubates al cos, és arriscar-se a perdre el carnet de conduir durant un temps (el famós esport d'aventura conegut com "carneting"). Per aquest motiu, els Salasseros vam haver de triar entre la muntanya i el pla, entre el poble i la capital, entre la festa petita i la festa gran. Jo vaig triar la gran.

Malgrat que la Festa Major de Tremp és una de les més llargues i que normalment té bon cartell, també és veritat que no és de les més concorregudes, en primer lloc per les grans dimensions de la plaça on es fan els balls, però també perquè molts trempolins fan vacances, quan coincideixen en la mateixa setmana la festa patronal i la Diada.
A més, la pluja que va caure ahir durant bona part del dia va fer que els organitzadors decidissin fer totes les actuacions al Casal, on l'acústica no és ni de bon tros tant bona com a la Plaça de Catalunya.

Sigui com sigui, ahir arrencava la Festa Major de Tremp i ho va fer amb l'actuació del grup basc "Betagarri". El van acompanyar l'orquestra Gironina i el grup De Noche, que també va tocar a Salàs de Pallars. Vaig arribar a mig concert dels Betagarri i la veritat és que em van agradar força. Tot i que la música ska no és la meva preferida, he de reconèixer que tenen un directe molt potent. El ritme és trepidant i el trio de vent (Trombó, Trompeta i Saxo) està perfectament conjuntat. No porten teclats, però no es troben a faltar.

Ikurriñes i Estelades van onejar al Casal en una nit que també va tenir un aire reivindicatiu i que va culminar amb la interpretació de la versió ska de l'Estaca i el crit "Visca Catalunya Lliure!", molt adequat, a només 5 dies de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

Abans d'acabar aquesta crònica, m'agradaria convidar-vos a la Festa Petita de Salàs de Pallars, que fem el cap de setmana que ve (12, 13 i 14 de Setembre). No hi falteu!