dijous, 17 de maig del 2012

El millor regal

Què és un regal? Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, un regal és una "cosa plaent que hom ofereix a algú, especialment en ocasió d’una festa, d’un esdeveniment feliç". Penso que és una bona definició del concepte regal, com a objecte, relacionat amb la felicitat. Un regal és una cosa que ens fa feliços en un dia assenyalat, per exemple el dia del nostre aniversari.

Però un regal pot ser també quelcom immaterial: passar una estona amb algú, una mirada, un somriure, una abraçada, un petó. Coses intangibles que ens fan sentir bé mentre duren, ni que sigui un instant fugaç, únic i irrepetible. Fins i tot una cosa quotidiana, com un paisatge, una posta de sol, o una lluna plena com la del 6 de Maig passat, pot ser un regal. I un regal és també una mostra de gratitud, d'afecte, d'estimació o d'amor cap algú que forma part de la nostra vida: els companys de feina, els amics, la família o la parella.Totes aquestes coses són regals, i potser més coses que em deixo.

Quin és el millor regal? Malauradament això no ho diu el diccionari, però intentaré explicar-ho, segons el meu punt de vista. D'entrada us diré que he fet molts regals a moltes persones a la meva vida, com la majoria de vosaltres suposo, i per cadascún d'ells ha estat diferent el motiu pel qual he fet el regal i la persona a qui li he fet. Per tant, no hi ha 2 regals iguals, perquè no hi ha 2 persones iguals. Fins i tot encara que regalem el mateix objecte (un llibre, un disc, un perfum, una flor) a 2 persones diferents, el regal serà diferent, perquè el motiu que ens impulsa a fer el regal cap a aquestes persones és diferent i possiblement, la sensació de benestar que tindran aquestes persones també serà diferent.

És molt important conèixer la persona alhora d'escollir un bon regal, però això no sempre passa i llavors entren en joc 2 factors que per mi són determinants i que estan relacionats amb el concepte de regal: la sorpresa i l'originalitat. Un regal original, que no s'espera o d'algú que no t'esperes, ens acostuma a fer sentir millor, que el clàssic binomi rosa-llibre per Sant Jordi o el convencional perfum per Nadal. Conclusió: Sigueu originals i sorpreneu a la persona a qui li feu el regal, si la voleu veure feliç.

Avui li he fet un regal d'aniversari a una persona important per mi. Estava convençut que l'encertaria, no perquè la conegui gaire, sinó perquè el regal era original i inesperat. I així ha estat. Durant uns moments aquesta persona s'ha sentit bé amb mi, i aquest és el millor regal que em podia fer. L'any que ve un altre!